Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 16:25 - Клисура
Автор: razhodka Категория: Туризъм   
Прочетен: 2760 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.10.2011 09:07


imageМалкия възрожденски град се намира в тясна котловина между Стара планина и Средна гора. Всеки българин добре познаващ своята история със сигурност знае за героичните подвизи на клисурци и мъките, които те са преживели по време на Априлското въстание от 1876 година.

Град Клисура се прочул със своите  будни и съвестни граждани дали живота си в името на бленуваната свобода. И до днес тази земя помни възторжените викове на млади и стари в първите дни  на въстанието, техните възторжени викове, че е дошъл краят на робството, гърмящите дула на старите пушки, които били толкова стари, че едва издържали да не предадат бедните селяни,техните мечти и цели, които ги водели или към свободата или към смъртта.

imageimageМестността Зли дол пази спомените за пагубното за клисурци сражение срещу турските войски, когато и градът е изцяло опожарен. В  градчето има много паметници на културата, които са свързани именно с героичните подвизи на Клисура в Априлското въстание. Разхождайки се из него вие ще се убедите колко е красиво тук. Всяко едно нещо тук напомня за изживяното минало, за щастието и тъгите  на Българина отпреди близо два века. Всяко стръкче тревичка, всяко клонче дръвче, всеки един висок хълм сякаш оплакват злощастната  съдба на всеки един гордо загинал воин, за да можем ние днес да помним техния подвиг.

И  сякаш са попили в себе си цялата трагедия и болка на народа, за да знаем каква висока цена сме платили, за нашата изконна свобода. Един от най-известните паметници тук е този на Боримечката. Той излъчва гордост, смелост, сила и увереност. Вдигнал гордо ръцете над главата си, той е готов да хване врага и да се бори срещу него само с голи ръце, без оръжие. Истинското име на падналия в Априлската епопея въстаник е Иван Танков. Неговия подвиг и героизъм е завинаги възпят и увековечен от Иван Вазов в романа му „Под игото”.

imageВ градския исторически музей се пазят много неща от историята и културата на града. Тук  можете да видите прословутото черешово топче запазено в своя автентичен вид. А камбанарията оповестила началото на  Априлското въстание в Клисура, останала единственото  запазено нещо  сред  руините на църквата „св. Николай Чудотворец”, също се пази в музея.image

Днес градчето е включено в 100 национални туристически обекта в нашата страна. Ако искате да си добавите още един печат  или просто, за да видите още едно красиво местенце от България, задължително посетете и Клисура.imageimage




Тагове:   Клисура,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razhodka
Категория: Туризъм
Прочетен: 246837
Постинги: 46
Коментари: 36
Гласове: 46
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930